Rygsmerter​

​Lænderyggen er en vigtig del af ryggen, og her er mange kræfter på spil fra både led, store muskler og andre strukturer som skal arbejde sammen for at den kan fungere optimalt. Opstår der ubalance eller skader på nogle af disse, kan der hurtigt opstå smerter.

​​Lænderygsmerter er et meget udbredt samfundsproblem. Det anslås at ca 60-70% af befolkningen vil få lænderygsmerter en eller flere gange i løbet af livet. Det er meget almindeligt at inddele lænderyg smerter i to kategorier. Akutte lænderygsmerter som varer mindre end 6 uger, og dem af kroniske eller længerevarende karakter, som varer i mere end 12 uger.

For 90% af dem som får akutte lænderygsmerter, vil disse være ovre inden for 6 uger. I de fleste tilfælde vil behandling ved en osteopat eller fysioterapeut forkorte forløbet af dine smerter, og du vil ud over manuel behandling, også få konkret vejledning og øvelse, som du kan bruge derhjemme for at fremskynde processen. 

​For 80-90% af alle rygsmerter vil der være tale om lændehold, eller smerter relateret til muskulaturen eller facetleddene (de led som er mellem hver ryghvirvel). Disse typer af smerter opstår som regel relativt akut ved at man laver en forkert bevæger, samler noget op fra gulvet eller ved overbelastninger.

Nogle gange kommer smerterne med det samme, andre gange bygger de sig op over en dag eller to hvor de så topper. Ca 10% af alle rygsmerter relateret sig til discus problemer eller forsnævringer i ryggen. Dette medføre tryk på nerverødderne i lænden, som kan give udstrålende smerter og følelsesløshed i benet og foden. 1-5% af alle rygsmerter skyldes sjældnere tilstande som fx brud eller gigtsygdomme.

Vil du booke tid til behandling?​

​Nogle af de hyppigste årsager til lænderygsmerter er:

  • ​Facetledssyndrom.
​Som er smerter fra facetleddene. Der kan være tale om låsninger, eller inflammation omkring leddene som giver smerter når du bevæger dig, hoster, nyser eller skal løfte noget. Smerterne er ofte værre i nogle bestemte bevægelser and andre og smerterne kan nåde opleves som skarpe jag i ryggen, eller som værende mere konstant.
  • ​Muskelskade.
Her kan både være tale om fibersprængning eller forstrækning af nogle af ryggens muskler. Også her kan smerten oplevet som meget skarpe jag i ryggen når du bevæger dig, eller bruger ryggen i bestemte stillinger.
  • Discusprolaps
    ​Årsagen er en prolabs af en eller flere bruskskiver (discus) som trykker på nerverødderne der kommer ud fra rygmarven. Dette forekommer hyppigst hos folk i 40-60 års alderen. Symptomerne kan både opstå akut eller som tiltagende smerter over flere uger eller måneder. Kan give udstrålende smerter i form af sovende, stikkende, prikkende fornemmelser samt følelsesløshed i benet og foden (dog oftest kun den ene side).
  • ​Slidgigt i ryggen (spondylose)
    ​Årsagen er slidforandringer i ryggen. Hyppigst forekommer dette hos ældre, og her ses ofte nedsat bevægelighed af ryggen, med en murene ømhed i lænden.

Hos Odense Rygklinik er vi eksperter i rygsmerter, da vi ser rigtig mange rygpatienter hver eneste dag. Vi behandler alle typer af rygsmerter, både akutte og dem med længerevarende karakter. Har du rygsmerter? Så book din tid allerede i dag, eller kontakt os for en uforpligtende snak om dine smerter eller gener.​

Det siger vores tidligere patienter

Herunder kan du se et lille udpluk af vores udtalelser.

Kompetent og samtidig omsorgsfuld behandling 🙂

Per R.

Han er en fantastisk behandler og kan klart anbefales

Sabrina A.

Har du spørgsmål?

Jeg glæder mig til at høre fra dig! 

Udfyld felterne og jeg vil dernæst vende tilbage til dig med det samme.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Åbningstider

Mandag

09.45 - 17.00

Tirsdag

07.45 - 15.30

Onsdag

07.45 - 15.30

Torsdag

09.45 - 15.30

Fredag

07.45 - 15.00

​Telefontider

Mandag til fredag: 07.30 - 15.00

Hvis ikke jeg tager telefonen er jeg igang med at behandle, læg en besked og jeg vender retur hurtigst muligt!

Kontakt os

Odense Rygklinik

Hafniahus | Torvegade 1, 4. sal

5000 Odense C.

Klik her for rutevejledning

CVR: 35900985

Persondatapolitik/GDPR

Læs Cookiedeklaration her

Telefon: 40 82 64 92

E-mail: info@odenserygklinik.dk

Sikker mail

Tryk på linket nedenfor, udfyld formularen, skriv din besked og vedhæft evt. de ønskede dokumenter og tryk send.

Send sikker mail her!

Følg med​

Mød os på fb-logo Facebook og  instagram Instagram

Vi er medlem af